cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Cant communicate with chromecast

S3attl3
Community Member

Hello, I am having issues with chromecast connecting. I performed a (2) factory resets (to address a different issue) but now cannot get chromecast reconnected after factory reset. When i am working through setup, my android phone recognizes the chrome cast, setup begins, I get a 4 digit code, I acknowledge that , it recognizes my wifi (to which it was already connected before the factory reset)  and seem to be finishing up.... then the message comes up " connection problem during setup   could not communicate with your chromecast

3 Recommended AnswerS

S3attl3
Community Member

I was able to fix it.... after an hour phone call with Google representative.... in the end, the lesson for all is, when performing a factory reset, make sure to hold reset button between 25-45 sec.... any less or more and the factory reset does not work. Silly me thought just pushing and releasing the button would  be sufficient.

View Recommended Answer in original post

Hi Jennifer

I did the factory reset too and having the same non-communication  problem.  Did the 45 sec reset and all is well.  Glad I look this up and joined.

View Recommended Answer in original post

Hi Jennifer,

I did the long reset and was able to connect all my devices. Thanks everyone.

View Recommended Answer in original post

13 REPLIES 13

EdwinTheDefiler
Community Member

I am having the same issue.

Jmike
Community Member

Another guy with same issue

Jeran
Community Specialist
Community Specialist

Hey there S3attl3,

I apologize about the late response, thank you for being patient! Were you able to fix that communication issue? If not, I'd be happy to help out, since I can imagine this is pretty frustrating. Let me just ask you some questions about what's happening:

 

  • When did this issue start happening?
  • What is the firmware version of your Chromecast?
  • Are you using a 2.4GHz or a 5GHz network band?
  • If you're using a 5GHz network band, is the channel set to a lower range? (36-48)
  • What troubleshooting steps have you already tried?

I look forward to your response, and if you have any other questions or concerns for me, please let me know!

Best regards,
Jeran
 

S3attl3
Community Member

I was able to fix it.... after an hour phone call with Google representative.... in the end, the lesson for all is, when performing a factory reset, make sure to hold reset button between 25-45 sec.... any less or more and the factory reset does not work. Silly me thought just pushing and releasing the button would  be sufficient.

JenniferV
Community Specialist
Community Specialist

Hi folks,

 

S3attl3, glad to hear that the issue is now resolved. In the meantime, do you still have other questions and concerns?

 

EdwinTheDefiler and Jmike, how's it going? Do you still need help with this? Feel free to let us know if you do.

 

Thanks for the help, Jeran.

 

Regards,

Jennifer

I just saw this, I will try the above fix shortly and let you know.

Hey EdwinTheDefiler,

 

Got it — sounds like a plan! I'll wait for your update.

 

Best,

Jennifer

Hi Jennifer,

I did the long reset and was able to connect all my devices. Thanks everyone.

Hi schneid196 and EdwinTheDefiler,

 

Perfect! Thanks for keeping me in the loop and happy to hear that everything is up and running now. Do you still have other questions and concerns?

 

Thanks,

Jennifer

JenniferV
Community Specialist
Community Specialist

Hi folks,

 

It's me again. I don't want to be a nudge but I'd like to check if you still have other concerns. Feel free to let me know if you do.

 

Thanks,

Jennifer

Hi Jennifer

I did the factory reset too and having the same non-communication  problem.  Did the 45 sec reset and all is well.  Glad I look this up and joined.

Jennifer, I have no other issues, good to see this post has helped others, thanks for following and helping out yourself. Have a good day.  

JenniferV
Community Specialist
Community Specialist

Hi S3attl3,

 

You're welcome! Since you don't have any additional concerns and we haven't received any response from the other users, I'll consider this one as complete and will lock the thread. Feel free to create a new thread should you need help in the future.

 

Have a good one!

 

Cheers,

Jennifer