cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Casting to Nest Hub (2nd gen) stops after about 5 seconds

tremor_tj
Community Member

Casting from my Pixel 4a 5G has stopped working to my nest hub 2nd gen very recently.  It will play for 5 seconds, then disconnects.

I've rebooted both the hub and my phone.  I've cleared the hub out of Google home, factory reset the hub, then readded.

Still no bueno.

Any suggestions on how to get this working again?  I use it every night to listen to audio books, which is close to half of the functionality I use it for.  If this doesn't work, it may as well go in the trash.

1 ACCEPTED SOLUTION

Muddi
Community Specialist
Community Specialist

Hey tremor_tj,

 

Apologize for the delays. Please try connecting your device to a different band or network - this is for us to eliminate network issues. Don't forget to reset your device before connecting it to a different band or network.

 

Keeps us posted.

 

Cheers,

Muddi

View solution in original post

9 REPLIES 9

Muddi
Community Specialist
Community Specialist

Hey tremor_tj,

 

Thanks for reaching out. Sorry to hear that you're having issues casting to your Google Nest Hub (2nd gen). A few questions - when did the issue start? Does it happen on all of your devices? Have you tried casting different applications like YouTube Music, or Spotify?

 

Please try these steps below:

 

  1. Make sure that mobile data is off.
  2. Move your Google Nest Hub (2nd gen) within 15-20 ft. away from the router to get enough signal from your network.
  3. Reboot your Google Nest device and router by disconnecting them from the power source and leave them unplugged for 1 minute. Once done, plug them back one at a time with intervals.

Let us know if that helps.

 

Cheers,

Muddi

tremor_tj
Community Member

No, it does not happen on all of my devices.  I have 3 devices attached to televisions, and 4 nest minis that are all working fine.

I've also tried casting to the hub from my ipad that does not have mobile data, and it behaves the same way.

jtreyjohnson
Community Member

This same issue started happening with me just a couple days ago. I was able to cast perfectly from Spotify to all speakers earlier in the day and it would no longer connect for longer than 5 seconds later in the day. I noticed this happen after my app switched over to the new interface and assume that had something to do with it. I hope this gets fixed soon! Please let me know of any steps I can take on my end in the meantime. (Note: steps I’ve already taken include unlinking and relinking Spotify, restarting all devices, and re-downloading both apps). Thank you!

Muddi
Community Specialist
Community Specialist

Hey tremor_tj,,

 

To confirm, what type of network connection do you have? Are you using a dual-band router? How far is your Nest Hub from the router? Does the same thing happen when you cast a music?

 

@jtreyjohnson: Could you try casting a music from a different music apps like YouTube Music or Pandora? What is the make and model of your phone/tablet?

 

Looking forward to your response.

 

Cheers,

Muddi

tremor_tj
Community Member

Dual band AX router with another AX router acting as an extender.  The hub is about 10 feet from the extender.

Yes, the same thing happens when casting music.  I've attempted to eliminate the audiobook player previously by trying other applications.

Muddi
Community Specialist
Community Specialist

Hey tremor_tj,

 

Apologize for the delays. Please try connecting your device to a different band or network - this is for us to eliminate network issues. Don't forget to reset your device before connecting it to a different band or network.

 

Keeps us posted.

 

Cheers,

Muddi

tremor_tj
Community Member

I switched it to the 2.4  GHz network, and it seems to be working now.  On setup, it said the 5 GHz signal was very low (my phone showed full signal strength to the same network, sitting right next to the hub).  Very odd.

Hopefully this is the end of the problem, but it really SHOULD work on the 5 GHz network considering the signal strength.  The odd thing is, casting from another device worked on 5 GHz, so maybe it's something with the latest update to the pixel phone.  Who knows.

Muddi
Community Specialist
Community Specialist

Hey tremor_tj,

 

Sorry for the late response. Happy to hear that you are able to cast now! It is possible that it has something to do with the device that you're using to cast. It looks like we can consider this one complete, so I will lock the thread shortly unless I can help out with anything else. 

 

Cheers,

Muddi

Muddi
Community Specialist
Community Specialist

Hey tremor_tj,

 

I haven’t heard back, so I’ll be locking the thread in 24 hours. Thanks for posting!

 

Cheers,

Muddi