cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Chromecast not showing up in casting tab

CMiller
Community Member

We are a school district that has 50 plus Chromecast-Ultra throughout the district. Starting 9/13/21 we had a Chromecast in a room that the teacher was unable to see in the casting option on the Google browser. The teacher however could see all the other Chromecast that are set up on that Wi-Fi network. When I looked on my computer in our tech office I was able to see the Chromecast device listed and connect to it. I then went to my Google Home App on my phone and mirrored it to the Chromecast. After I completed this step the Chromecast appeared in the teachers Chrome casting options. This issue was resolved until the same issue occurred on 9/17/21.

On Monday 9/21/21 I had three more rooms with the same issue start to happen. As soon as I mirror my phone to the Chromecast device it then shows up in the options for them to cast a tab in Chrome. 

Today 9/22/21 I received a call from yet another teacher with the same issue. 

I have five different rooms with the same issue. We have had this exact set up for 2 years and this issue has just started to happen and appears to be spreading. The Chromecast Ultra is connected to the projector in the room. Wi-Fi connected. The devices connecting to the Chromecast Ultra are all on the same Wi-Fi network. The Access Point is either in the classroom or the next classroom over. This set up has been in place and working for 2 years, so I am very wary when Google tells me the location of the devices may be causing this issue. Why would it take 2 years for this to be the issue?

I need any guidance to locating the issue for this problem. It is not a viable solution for me to have to connect to the Chromecast device with the phone everyday, especially if I am not in that school at the time of issue or on vacation.

Thank you

8 REPLIES 8

Jeran
Community Specialist
Community Specialist

Hey there CMiller,

I apologize about the late response, thank you for being patient! Were you able to figure out that casting issue? If not, I'd be happy to help out, let me just ask you some questions about what's happening:

  • What is the firmware version of the Chromecast's experiencing this issue?
  • What color is the LED light on the Chromecast's that are having this problem?
  • Does this only happen when a teacher attempts to cast from Google Chrome, or can a teacher cast from their phone or tablet?
  • Are the teachers using the most recent version of Google Chrome?

I look forward to your response, and if you have any other questions or concerns for me, please let me know!

Best regards,
Jeran

CMiller
Community Member

Hi Jeran,

Thank you for taking the time to respond. Here is some information for you to consider.

Firmware version: 1.56.264660

LED light: White

Only device that is able to connect is my phone in the Google Home App since it was set up through there.

Google Chrome version: 94.0.4606.71

Thank you

Chad

CMiller
Community Member

Another note I should have made to previous reply was that this is no occurring on 14 different Chromecast devices.

 

Thank you

Chad 

Jeran
Community Specialist
Community Specialist

Thank you for your response!

 

It seems that the Chromecast devices are still connected to the network, and nothing has changed. What may be the issue is either the Wi-Fi connectivity in one of your Access Points has suddenly dropped/fluctuated, and made the Chromecasts not discover-able for a brief moment. Rebooting the Chromecast devices or the router normally fixes the issue.

 

If the connection is great and the issue is still happening, you might also want to check if there are programs like anti-viruses that may have suddenly restricted the discover-ability of Chromecast

 

Let me know if that resolves the issue!

 

Best regards,

Jeran

CMiller
Community Member

The Chromecast devices have been rebooted and the Access Points have been rebooted during this entire process. The brief moment appears to be everyday when I come into work. I have to cast from my google home app and then the chrome browser on all of the computers can see the Chromecast device again and cast to it. As for anti-virus we have not changed any programs in our network that would have this effect. The Chromecast devices have been working for one to two years without an issue like this. 

Thank you for taking the time to look into this for me. 


Chad

Jeran
Community Specialist
Community Specialist

Hey there CMiller,

 

I apologize about the slow response time, I went ahead and talked to the engineering team, and it is likely that this is caused by the network, whether by AP isolation or via interference. You can try to either create one SSID per Chromecast Ultra (which might take a long time to do), or set each access point to broadcast on a different channel to prevent interference. However, it might be best for you to contact our support over the phone, they may be able to help you further.

 

Best regards,

Jeran

Jeran
Community Specialist
Community Specialist

Hey there,

Did you have any more questions or need any additional help? If not, I'll go ahead and lock up this thread in 24 hours.

Just checking up,
Jeran
 

Jeran
Community Specialist
Community Specialist

Hey there!

We haven't heard back from CMiller, and it's been a few days, so I'm locking the thread. As always, feel free to make a new thread if you have any more questions or concerns.

Have a good one!

Best regards,
Jeran