cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

MacBook Pro -> Google WiFi -> QNAP running slow

rgaila
Community Specialist
Community Specialist

Disclaimer: This thread was migrated from our previous version of the Google Nest Community. You can continue to receive updates on your thread issue here or simply ask, browse or more in the new Google Nest Community.

Original Poster: leonanderson88 

 

Hi all,
 
I have been using a QNAP NAS as my file backup and TimeMachine for many years now. 
 
Over the last year, I notice that the connection speed from the MacBook Pro to my QNAP NAS has dramatically decreased.
 
My setup:
 
NBN (HFC) <--ethernet--> Google WiFi <--ethernet--> QNAP NAS
                                               Google WiFi <--WiFi--> MacBook Pro
 
With this setup, my write speed is around 40mbps and my read speed is around 160mbps
Occasionally I need to write finished video projects anywhere from 100GB - 1TB
 
To overcome this impossibly slow speed I use a wired connection for the MacBook Pro:
 
NBN (HFC) <--ethernet--> Google WiFi <--ethernet--> netgear gigabit switch <--ethernet--> QNAP NAS
                                                                                                netgear gigabit switch <--ethernet--> MacBook Pro
 
 
However, this has only been necessary for the last year. 
A mild inconvenience is now a real issue as I'm moving house and won't be able to run a cable from my NAS to my work desk.
Prior to something changing in the Google WiFi around a year ago I could get at least 400mbps over WiFi, read and write. Or if not that fast it was considerably faster than 40mpbs write.
 
My Google WiFi and QNAP NAS both indicate they are connected to each other at 1gbps.
I have tested the WiFi Speed from the MacBook Pro to the internet and it's around 400mbps. I realise this is the maximum download speed of my internet connection and I could theoretically get 1300mbps from the Google WiFi to the MacBook Pro, but it does demonstrate the WiFi -> WAN is faster than 100mbps.
 
The only thing I can think of is the switching from Google WiFi to its LAN port is much slower than 1gbps. 
 
Has anyone else seen this issue?
 
Is there a solution?
 
Thanks in advance
 
2 REPLIES 2

Jeff
Community Specialist
Community Specialist

Hi, everyone.
Just one quick final check in here since activity has slowed down. We'll be locking the thread in the next 24 hours, but if you still need help, I would be happy to keep it open. If there's more we can do, just let me know.
Thanks.

Jeff
Community Specialist
Community Specialist

Hi, everyone.
As we haven't had any activity here recently I'm going to go ahead and close the thread. If you have more to add, feel free to start a new discussion.
Thanks