cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Poor wifi connection from primary router

ChristianGN2021
Community Member

Hello, I followed this topology: 

) Modem → Google Nest Wifi router or primary Wifi point→ Switch → Google Wifi point(s)

  1. Modem’s LAN port connects to Google Nest Wifi router or primary Wifi point’s WAN port 
     

     

     via wired Ethernet.
  2. Primary Wifi point’s LAN port connects to switch’s WAN or uplink port via wired Ethernet.
  3. Switch’s LAN port(s) connects to any Google Wifi point's WAN port via wired Ethernet.

There are 3 routers connected and the wifi signal is excelllent in 2 of those but the wifi signal of primary router fall at mínimum. Have you seen this problem? There is a solution?

19 REPLIES 19

MichaelP
Diamond Product Expert
Diamond Product Expert

Hello @ChristianGN2021 

Two questions:

1. How close is the primary to your "modem"?

2. Is your "modem" actually a combination modem + router + WiFi access point?

My suspicion here is that your "modem" is still providing WiFi and causing interference with the primary Google WiFi unit. I am also assuming you're testing this with clients near the primary and that you've verified those clients are actually connected to the primary (some clients tend to "stick" to a distant access point that is still reachable rather than switching to something closer).

Hello MichaelP! Thank you a lot for your response. I will check if my módem is providing wifi also.

The primary router is very close to the módem (50 cm).

Yes, is a combinación of modem+router+wifi.

Jeff
Community Specialist
Community Specialist

Hey, ChristianGN2021.

I just wanted to check in real fast to see if you were able to look into those suggestions MichaelP made and if it helped work things out for you. Let me know if there's anything else we can do for you here.

Thanks.

Jeff
Community Specialist
Community Specialist

Hi again, ChristianGN2021.

I just wanted to check in and see if you were able to make any more progress on this and to see if there's more I could do for you here. If so, just let me know.

Thanks!

Jeff
Community Specialist
Community Specialist

Hi, everyone.
Just one quick final check in here since activity has slowed down. We'll be locking the thread in the next 24 hours, but if you still need help, I would be happy to keep it open. If there's more we can do, just let me know.
Thanks.

Jeff
Community Specialist
Community Specialist

Hi, ChristianGN2021.
I just wanted to jump in real fast to see if you saw MichaelP's reply and to see if you still needed some help on this or if you were able to get it sorted out. If you are still needing some help, just let us know and we'll be happy to continue helping.
Thanks.

Hello! I’m sorry, I went on vacation and just got back. I checked the wifi signal of the provider’s router and it was indeed activated. I disabled it but the problem persist. I changed the connection por and the first Speed test was successful but then the speed drop. What I have notice is that the the signal is strong but the speed is what fails.

Jeff
Community Specialist
Community Specialist

Hey, ChristianGN2021.

Thanks for checking in. Sorry that things still aren't 100% for you. We do have a new firmware version rolling out to devices right now, so hopefully that will help clear this up for you. Once that firmware hits, take a look at the network again and see if it's managed to stabilize. There's nothing you need to do in order to receive the update, it will download and install on its own.

Thanks.

Jeff
Community Specialist
Community Specialist

Hi, ChristianGN2021.

It's been a while since we touched base so I wanted to see if you ever received that firmware update and to see if it made any difference for you. If you're still waiting on it, it should be arriving soon. If you're still looking for some input on this, just let me know.

Thanks.

Jeff
Community Specialist
Community Specialist

Hi again, ChristianGN2021.

I just wanted to follow up once more to see if you ever received that update and if you managed to see some improvement in your network connection. Let me know if things are still not working properly.

Thanks.

Hello Jeff! I did not receive an update. I still have the problem. I thinking change the System…

Jeff
Community Specialist
Community Specialist

Hey, ChristianGN2021.

By today you should definitely have the update on your network. If you aren't seeing it, try power cycling the router and points on your network. Upon the restart, it should go into update mode. Give that a try and see if it prompts the update for you.

Thanks.

Hello Jeff, I will try it on this week. Let talk this weekend.

Jeff
Community Specialist
Community Specialist

Sounds good, ChristianGN2021. Let's hope all goes according to plan.

Jeff
Community Specialist
Community Specialist

Hi again, ChristianGN2021.

I'm just checking in again to see if you had any update on this. Hopefully things worked out!

Jeff
Community Specialist
Community Specialist

Hey, everyone.
It looks like we've slowed down here again. We'll be closing up the thread unless anyone else has any input or needs anything else. If so, just let me know and we can keep this open a bit longer.
Thanks.

Hello Jeff, I’m sorry! I just try the connection and it seems excellent. I just need to test the stability of the network, wich I will do today and tomorrow. I appreciate your concern and attention to my case.

Jeff
Community Specialist
Community Specialist

No, problem! Just let me know if you see any issues there.

Thanks!

Jeff
Community Specialist
Community Specialist

Hi, ChristianGN2021.

I am checking back in to see if you were able to test things out. If you haven't had a chance yet, no worries, but if things are working well that would be great news! Let me know if you have noticed anything for better or worse.
Thanks.