cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Multiple devices responding at the same time

seknav
Community Member

Issue began week of December 20.

 

I've had multiple Google Home and Nest speakers in our home for years. Nothing has changed in the past 6 months. 2 weeks ago, multiple speakers are answering when the wake command is issued. I say 'Hey Google, what is 1+1?' and two or three speakers will respond with the information or action that has been requested. There are four speakers on the floor I'm on. One that I'm next to, and others in completely separate rooms respond. There is one in a bedroom (2nd gen Mini) and one in the bathroom (Nest Audio) which regularly go rogue. The other in another bedroom is silent.

 
I understand that upon hearing the wake command, multiple devices negotiate with each other to decide which will respond. In this case they don't seem to be following that procedure (the one in the other room or the bathroom jump in even though the one I'm standing next to is closest).
 
I've rebooted the devices and the wake sensitivity is already set to low.
 
Why is this happening and how can I resolve it?
 
I have read existing articles but this specific issue (multiple devices on the same network responding to one wake command) is not covered.
 
I asked this question in the Google Assistant community but was asked to post it here.
1 ACCEPTED SOLUTION

Rooster194
Community Member

*SOLUTION*

So i was at my whits end with this issue, so i turned to the factory reset as i have 6 devices in my home and sometimes 3 devices would respond. 

 

I factory reset ALL my devices, minis and Hubs. Then reconnected them all one by one and the issue has resolved. I made sure they were all on 2.4Ghz wifi. 

 

Hope this works for you too.

View solution in original post

31 REPLIES 31

TescilleRiser
Community Member

I am having similar problems in the last 2 weeks. We have a Google Home Nest Hub Max and Nest Audio on the 1st floor - when I say “Okay Google set a ___ minute timer” to the Hub Max in the kitchen, there is a slight delay then the timer appears on the screen without an audio response. Then about ############sec later, the audio response comes from the Nest Audio in our home office. When the time is done, I see it go off on the Hub Max, but the audio alarm goes off in the office. We have 2 Nest Hubs and 3 Home Minis on the 2nd floor - similar incidents are occurring. I have unplugged all devices and plugged them back in - same incidents continue to occur.  I need a hard reset or something.

Interesting. So that makes a couple of us where this issue started recently. How long had it been working before this problem popped up?

I am having the same exact problem the interesting thing I have noticed from following the support page is that I think something in the home app on the phone things you are not on the same network as the other devices which is why my phone and the nearest Google device answer at the same time. I have checked my wifi on the devices and phone nothing has changed in that respect 

Frostflavour
Community Member

I just bought a Google nest hub 2nd gen and 2 google nest audio and something is funky. The audio is cutting out and volume is going up and down. The hub says it can't adjust volume, some times when i ask it to play music in a speaker group it just says that something went wrong. Now im getting this issue of multiple devices answering the same question. What the hell kinda backwards **bleep**ty product did i buy here? 

Shinpads22
Community Member

I have the same issue. I will ask my mini or hub something and my phone will also respond. I've never had an issue before but keep having problems. Google please help!

Rooster194
Community Member

Same thing happening to me. Only in the last few days. Tryed rebooting all devices. Making sure all on same network. But no good. 

Recently added 6 smart switches to the house through smart life app. DS you seem to start around the same time but I'm not sure why this would happen or if there's a solution

seknav
Community Member

Can everyone edit their posts with an estimated date that this began to happen? We all kind of say this week or that time, but it's all relative based on when it was posted. If we just put a date then it makes it more obvious when this all started.

alecmcd
Community Member

This is happening in our home now too. Have had a Lenovo screen in one room and recently replaced insignia speaker in another room with a nest hub. Now the nest hub is doubling responses intended for the Lenovo screen in another room. Not sure when it started but we added the new Nest Hub (second gen) around Early November.

TescilleRiser
Community Member

Has anyone found a workable solution? Or how do we go from this community board to getting Google to fixing this problem. I think it is an operating system problem if multiple homes have similar issues.

Exactly. I wanted to see if I was the only one with the issue and it looks like there's a few of us. I figure if we can show that it all happened around the same time we can report it more formally. Maybe hit the tech news sites to see if they'll pickup the story. I don't think there are enough of us yet though.

 

Bougie
Community Member

Yup same problem here with my Home Mini, Nest, and 2 Hubs, plus my phone. All working great a week ago and now they're all responding. Rebooted all devices - didn't work. Reconnected WiFI, nothing. Still have to try unlinking my account or creating a new home in the Google app...but that seems excessive.

Bougie
Community Member

I believe I fixed the problem... I removed all my devices from the Google home app. Then I factory reset all four (2 Hubs, 1 Nest mini, 1 Home mini). Re-linked and added the two Hubs first with no issue. Added my Home mini and found that a neighbour must have one as well (another showed up in my list). I picked my device but the connection dropped and re-directed to my closest Hub's WiFi to my neighbours device. This in turn unlinked my Home mini even after I added it. I had to go back in to my Home mini to re-link to my house WiFi. Now the 2 Hubs and the Home mini are back to normal. This occurrence probably happened before which caused the simultaneous responding as the devices were on separate networks...im guessing (emphasize guess). This could just be my situation  but I thought I'd throw it out there. It may not even have been the other device that caused it, could easily have been a simple network issue which put the devices out of synch.

Cozy-B
Community Member

Similar, likely related problem here.  My devices aren't responding in unison, however my phone will always respond at the same time as my Home devices (1st Gen Home and a mini) also respond.  They used to negotiate and the phone would stay silent.  The strange thing is that I have a 2nd Mini that works correctly...in that when the phone and it are in the room together, both will wake but only the mini will respond.  All devices are on the same network, same account, etc, etc.  I can't figure out what's going on and why one would work fine but the other two don't.  This all started relatively recently...like the last month or so.

Rooster194
Community Member

https://www.theverge.com/platform/amp/2022/1/6/22871304/google-home-speaker-group-volume-control-cha...

 

This might have something to do with it!

 

Sonos sued google and won over group speaker technology! 

This shouldn't have affected the set ups in November but anything is possible

GORDONexplosion
Community Member

Same problem, suddenly phone and Home responding to "Hey Google."  Except the phone keeps talking "Ok, but you have to unlock your phone first."  Noticed it maybe a couple weeks ago.  Existing troubleshooting pages ("make sure you're using the same google account on all devices!") don't work.

Rooster194
Community Member

*SOLUTION*

So i was at my whits end with this issue, so i turned to the factory reset as i have 6 devices in my home and sometimes 3 devices would respond. 

 

I factory reset ALL my devices, minis and Hubs. Then reconnected them all one by one and the issue has resolved. I made sure they were all on 2.4Ghz wifi. 

 

Hope this works for you too.

View solution in original post

Rooster, I just went through factory resets in the entire house. Had some Nest Audios, Nest Minis and Google Minis. So far so good. Great idea! This might be the solution...

 

Ridiculous that it was necessary though and very disappointed Google haven't said a thing.

 

I'm consistently disappointed in Google's implementations and their support but I'm glad we can help each other solve their product issues.

I'm so glad it helped you out ☺

 

After spending lots of time setting up my home just the way i like it, it felt so wrong to delete it all. However, it had to be done. 

I've just tried this but unfortunately didn't work for me. Hopefully Google will look into it

I also, uninstalled the Home App. You could try that? 

lando
Community Member

As I posted on a duplicate issue, same issue here. Hopefully going to see a response from Google. Primarily happening between new Nest Hub and new Nest Audio.

Muffinhead
Community Member

Same issue here, started a few weeks ago…

Kill00
Community Member

Same. Issue.

Gigabomb
Community Member

I have a Lenovo google home in my bonus room and just added a Google Hub to my computer desk for a clock/digital picture frame.  I am having the same issue that when I say "hey google" both devices respond, annoying when trying to ask the weather or play music.  I can get around the music by telling to to play "computer desk" which is the custom room I added it to.  Hopefully there is an option to fix before I return the hub.

elstie
Community Member

I started with just a Nest Audio I bought a couple weeks ago, and everything between it and my phone would respond properly (i.e. the Audio would respond, my phone would wake up, but it would go back go sleep). Within the last week, I added 2 nest hubs and a mini in various rooms in the house, and now absolutely EVERYTHING responds including my phone. All products are brand new.

I tried reinstalling the home app, but it didn't seem to do anything. Not sure factory resetting will help since they're all brand new devices.

elstie
Community Member

Never thought it would work, but I went around the house factory resetting each device after reading this thread, and the problem was gone. I was skeptical at first, and did just one that was having an issue but was also out of earshot with the door closed. Once that worked (couldn't believe it), I then went and did all the other devices, including the Nest Audio that worked fine originally less than a couple weeks ago.

Give it a shot. It's as close to a solution as we've got right now.

CCP
Community Member

I'm having the same issue, even if I talk very softly near my bedroom Nest Mini, I'll hear the one in the living room respond as well even though I know it doesn't hear me.

rmassey
Community Member

I have a Google assistant in each room (built into Sonos One’s) and a HomeHub Max. All Google Assistants have started working independently w/c 10th Jan 2022. My setup worked fine before and only the nearest speaker would respond. Super annoying… how do I fix. I’ve already tried removing the assistants and re-adding them.

Wdhnsn
Community Member

Same here. Sonos speakers with GA worked great before, when I say command all would listen but only one would respond. Now all respond and not in sync.

Tenorbanjocam
Community Member

Same happening here... I have Nests in every room and have had for months, as of early January they now respond simultaneously even if I whisper. I have deleted my home, factory reset all devices and started from scratch, this worked for about an hour then the problem returned. very annoying!!