cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

2 Nest outdoor cameras stopped working

tsiattalou
Community Member

Hi there

 

I have two outdoor nest cams and I had to isolate the mains power to the house last week. And when I turned the power back on, the cameras will not restart.

 

I have the same problem with both cameras - no lights showing whatsoever.

 

I have tried resetting the modem, and also turning both cameras on and off (flicked the switch and unplugged for over 10 seconds) and still nothing.

 

Please help, thank you in advance.

 

2 ACCEPTED SOLUTIONS

janthadeus
Community Specialist
Community Specialist

Hi folks,

 

Thanks for reaching out! I can understand where you're coming. No worries, we'll check this out. Is the Nest Cam Outdoor’s cable securely connected to the power adapter? Are there any kinks or frays in the cable? Also, did the camera work when it was first installed? If yes, how long has it been since installation?

 

Give these steps a try:

 

  1. Move the camera and plug it into a different working power outlet.
  2. Unplug the power adapter from the power outlet and from the locking USB cable that connects to the camera.
  3. Inspect for damages on the cable.
  4. Remove or reinsert the USB cable from the Nest power adapter. Watch the LED light for any changes. If the LED light blinks, or the camera power cycles.
  5. Wait for five seconds, then plug it back in.

Let me know how it goes.

 

Thanks,

JT

View solution in original post

tsiattalou
Community Member

Hi there,

Unplugging and re plugging the USB cable on the box half way along the wiring worked, and both the cameras restarted. 

thanks for your help

View solution in original post

16 REPLIES 16

Benlau88
Community Member

Have you try to reset the camera? 

Hi thanks for your reply. The Nest Outdoor Cam doesn’t have a reset. Resetting the camera is only done via turning the power off/on. So yes I have (as I have tried the power off/on) and both cameras still do not appear to turn on.

Benlau88
Community Member

Yes they do. I just reset my yesterday to reinstall. You have to hold the button on the back for at least 10 sec and you will see the amber light and sound when you holding the button. Hopefully this will work

Benlau88
Community Member

I forgot to ask, do you have the new outdoor battery or the first generation?

tsiattalou
Community Member

It doesn’t have a battery. It must be first generation 

Benlau88
Community Member

Ok. You must have the 1st gen. Have you try to plug into different outlet to see?

tsiattalou
Community Member

yes I have. Also it’s the same problem with two different cameras. 

Also try to unplug from the disk ( USB) instead of the outlet plug.

tsiattalou
Community Member

@Brad are you able to help with this one? Many thanks 

janthadeus
Community Specialist
Community Specialist

Hi folks,

 

Thanks for reaching out! I can understand where you're coming. No worries, we'll check this out. Is the Nest Cam Outdoor’s cable securely connected to the power adapter? Are there any kinks or frays in the cable? Also, did the camera work when it was first installed? If yes, how long has it been since installation?

 

Give these steps a try:

 

  1. Move the camera and plug it into a different working power outlet.
  2. Unplug the power adapter from the power outlet and from the locking USB cable that connects to the camera.
  3. Inspect for damages on the cable.
  4. Remove or reinsert the USB cable from the Nest power adapter. Watch the LED light for any changes. If the LED light blinks, or the camera power cycles.
  5. Wait for five seconds, then plug it back in.

Let me know how it goes.

 

Thanks,

JT

Hi there

 

I will check these steps when I get back home tomorrow. But as both cameras have the same issue. I don’t believe it’s anything to do with loose or damaged cables.

Thanks, will come back to you shortly 

janthadeus
Community Specialist
Community Specialist

Hey folks!

 

Benlau88, thanks for your help here.

 

tsiattalou, sounds like a plan! Please keep us posted. If you have other questions and concerns, feel free to let me know. 

 

Best,

JT

tsiattalou
Community Member

Hi there,

Unplugging and re plugging the USB cable on the box half way along the wiring worked, and both the cameras restarted. 

thanks for your help

Brad
Community Specialist
Community Specialist

@tsiattalou

 

We are very relieved to hear that it is working for you! Is there anything else I can assist you with?

 

Best regards,

Brad

tsiattalou
Community Member

No thank you

janthadeus
Community Specialist
Community Specialist

Hey everyone,

 

tsiattalou, sounds good! You did a great job following the suggested steps. Please let us know if you have any other questions or concerns as I will be locking this in 24 hours.

 

Cheers,

JT