cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Nest not powering on

DJCarl
Community Member

I just installed a nest learning tstat and it won’t power on. I connected it to usb charger over night and it still doesn’t turn on.  I tried to reboot but after 10 seconds the screen still doesn’t light up. Do I have a defective unit? Shouldn’t it power up even when not connected to the wall? Any help is greatly appreciated 

13 REPLIES 13

Houptee
Silver Product Expert
Silver Product Expert

It needs to be on the base to power up but read this info:

https://support.google.com/googlenest/answer/9233319#zippy=


Houptee -- NJ Master HVAC Licensed Contractor

DJCarl
Community Member

@Houptee I’ve had it on the base as well. The display doesn’t go on. That’s why I pulled it off to charge. Even if my wires are wrong at this point if it’s charged the display should go on correct? 

if I hold down to reboot it seems like it reboots but the display never goes on and I don’t get the home screen

Houptee
Silver Product Expert
Silver Product Expert

What wires do you have connected to the base?

Can you post a pic.

Do you have a Rc and a Rh wire or only one of the R wires?

And do you have a C wire connected?


Houptee -- NJ Master HVAC Licensed Contractor

DJCarl
Community Member

Y, G, Rc for AC

R W for heat zone 2. 
I connected one of the extra wires to C on the AC unit in the attic. 

I spoke with nest help and they said that I should atleast get the Google logo when I try to power on so they are saying the unit is defective.

Houptee
Silver Product Expert
Silver Product Expert

OK

I thought maybe you had a dead short or tried to jumper the reds together.

Never use any jumper wires on these new smart Tstats.

Hopefully you can return that Nest to the place of purchase. If they send you one under warranty I have read on this forum that you will get a refurbished unit.


Houptee -- NJ Master HVAC Licensed Contractor

DJCarl
Community Member

Thank you for your help. I ordered from a store so hopefully I’ll just get a new unit. I’ll keep you posted if that fixes it

Markjosephp
Community Specialist
Community Specialist

Hello there,

 

Thanks for helping, @Houptee.

 

@DJCarl, I wanted to ensure that everything was covered here. How's it going? Were you able to get your new Nest Thermostat? Please let me know if you are still having any trouble from here, as I would be happy to take a closer look and assist you further.

 

Regards,

Mark

EdwardT
Community Specialist
Community Specialist

Hi DJCarl,

 

I wanted to follow up and see if you are still in need of any help. Please let me know if you are still having any trouble from here, as I would be happy to take a closer look and assist you further.

 

Thanks,

Edward

aatienza
Community Specialist
Community Specialist

Hi there,

 

Just checking in to make sure that you've seen our responses. Please let me know if you have other questions or concerns as I will be locking this in 24 hours if I won't hear back from you again. Feel free to start a new thread and we'll be happy to help.
 

Thanks,

Archie

DJCarl
Community Member

@aatienzayes I’m waiting for the exchange process. The new tstat has shipped and I’m just waiting for it. 

aatienza
Community Specialist
Community Specialist

Hey DJCarl,

 

That's great to hear! Let us know if you have other questions, we're here to help.

 

Thanks,

Archie

DJCarl
Community Member

Thank you everyone for the help. The device was defective. Got the new one and it powered on and displayed the Google logo. Hooked it up and it works as it should. Thank you all!

aatienza
Community Specialist
Community Specialist

Hey DJCarl,

 

That's good to hear! Let us know if you have other questions as I'll be locking the thread after 24 hours.

 

Thanks,
Archie