cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Google Home and Optus 5G (Nokia Fastmile Router)

JimL
Community Member

My Google Home Mini suddenly could not connect to my wifi network. I've done restarts of the router and a factory reset of the Google Mini Speaker but it will not connect. I found another post about workaround on iPhone (by turning on local network settings?) But have been unable to find an Android workaround. All other devices in my home network are fine. From other forums and new posts, it seems connected to the Nokia 5G Fastmile router and Optus supposedly using CGNAT. Has anyone been able to find a workaround?

1 Recommended Answer

JimL
Community Member

I just found a work around (after hours and hours of factory rebooting 2 routers my Google Home Mini speaker and 2 Chromecasts), you just need to set your 5GHZ network to lower channel numbers which downgrade your speed. I had to change from channel 161 to 36, lowering my max hypothetical speed from 867mpbs to 400mbps. I'm thinking my Google Chromecast Gen 2 can also reconnect back. Other posts in comments (from https://www.adamfowlerit.com/2020/01/google-nest-mini-wont-connect-to-5ghz-network/ blog dating back to 2020), say it has to do with late November, early December 2021 firmware update... Not sure if that was try BUT it worked and I now have my Google Mini speaker working again. Hopefully the speed is still fine for 4k TV, else I might have to bin this.

View Recommended Answer in original post

20 REPLIES 20

JimL
Community Member

I just found a work around (after hours and hours of factory rebooting 2 routers my Google Home Mini speaker and 2 Chromecasts), you just need to set your 5GHZ network to lower channel numbers which downgrade your speed. I had to change from channel 161 to 36, lowering my max hypothetical speed from 867mpbs to 400mbps. I'm thinking my Google Chromecast Gen 2 can also reconnect back. Other posts in comments (from https://www.adamfowlerit.com/2020/01/google-nest-mini-wont-connect-to-5ghz-network/ blog dating back to 2020), say it has to do with late November, early December 2021 firmware update... Not sure if that was try BUT it worked and I now have my Google Mini speaker working again. Hopefully the speed is still fine for 4k TV, else I might have to bin this.

MeganS88
Community Member

Hi Jim - sorry for the rookie question, but I'm hoping your solution might work for me. How do I set the network to lower channel numbers? I've had a look through the FastMile settings and I'm not sure which setting to tweak. Many thanks. 

I should also have mentioned - mine is also a Nokia "FastMile 5G Gateway 3" router on Optus 5G, which seems to be the common denominator in this thread. 

JimL
Community Member

Hi Megan,

You have to go to Network (top menu) and 5ghz (left menu). Hope that helps.

Note:I can't seem to figure out how to attach screenshots lols.

Jake
Community Specialist
Community Specialist

Hey there,

Thanks for visiting the Community.

Since this thread hasn't had activity in a while, we're going to close it to keep content fresh. We hope you were able to get the help you need, but if the issue persists feel free to create a new thread, and provide as many details as possible so that others can lend a hand.

Best regards,
Jake

Huntaft
Community Member

Using channel 36 didnt work for me

really curious Huntaft, did you manage to figure this one out? I am having the exact same issue, bit only with my new optus 5g modem. 

Can set them up but then get told it is not on the same network as my phone. 

Nope still looking for a solution. Contemplating getting an Apple TV this is way too hard.

I get that same message. Can connect fine but when go to device settings it says "connect to wifi" and I can't cast anything

JimL
Community Member
Spoiler
 

The channels below 149 worked for me. My Chromecast Gen 2 also worked again.

BrundleCat
Community Member

Any solution to this yet? I just switched to a Nokia Fastmile 5G gateway and can no longer connect my Google Home Minis either. Switching to a lower channel didn't work.

I'm having the same issue with my Optus Nokia FastMile and Chromecast 😞

JimL
Community Member

Hi, I had issues with both my Chromecast Gen 2 (2015 i think) and my Home Mini, and they are now both working at Channel 100. For the query about where in the admin panel, you have to go to Network (top menu) and 5ghz (left menu). Hope that helps.

zoejanaye
Community Member

I just changed the 5ghz to channel 100 and still no luck 😞

Tripesoup
Community Member

For me, the fix was renaming the 5GHz SSID in the admin. Forcing everything to connect to the 2.4GHz network (only) immediately resolved the issue. 

Everything (Chromecast, nest mini etc) once again connected without issue.

I renamed the 5ghz one but I'm still getting the error 😞

Screenshot_20220102-091227_Home.jpg

buchu2005
Community Member

Hi  zoejanaye,

Could you resolve finally?

I am in same soup.

Thanks

Nope, I've cancelled the Optus 5G and I'm going elsewhere. 

MeganS88
Community Member

None of the technical solutions worked for me - all my devices continued to have issues with the mesh connection and I couldn’t use Chromecast or Airplay over the network. I finally found a solution which did come at a cost but has solved all the issues - I bought a Google Nest wifi router which plugs into the Nokia FastMile router via a network cable and beams out a separate wifi network. All of my devices happily connected straight away to the new network from the Nest router. 

Did similar, I added a mesh Wi-Fi system and it works perfectly, funny enough my Chromecast was having the issues but my mini's were fine.

Jono1987
Community Member

Hi everyone, link an Netgear range extender to your Nokia router. Then on your phone setup a wifi network that specifically connects to your Netgear. Go into Google home and setup your Chromecast or hub to the Netgear extender. This worked for me

it does require you to switch to the range extender network when streaming, but it works.